Łódeczki z cykorii

2-3 cykorii,  mała czerwona cebula, 2 łyżki cukru, 2 goździki, 1/2 szkl. czerwonego wina, po garści pistacji, słonecznika, migdałów, orzechów włoskich i orzeszków ziemnych

DRESSING

1 łyżka płynnego miodu, sok z 1/2 pomarańczy, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy,  natka pietruszki do dekoracji

  1. Cebulę pokrój w talarki. Cukier wsyp na patelnię i skarmelizuj. Gdy stanie się brązowy, dodaj cebulą i smaż kilka minut.
  2. Dołóż cynamon i goździki. Wlej wino. Smaż ok. 30 min. aż płyn odparuje, mieszaj. Odsącz wystudź.
  3. Orzeszki, orzechy włoskie, migdały i słonecznik podpraż na suchej patelni. Pokrusz. Pistacje obierz.
  4. Zrób dressing. Połącz sok z pomarańczy i cytryny z miodem i oliwą. Zmieszaj dokładnie cebulę i wszystkie orzechy. Dodaj dressing i znów pomieszaj.
  5. Napełnij pojedyncze liście cykorii i układaj na talerzu w kształt rozety. Udekoruj pietruszką.

Makaronowa

250 g makaronu typu rurki, mały słoik suszonych pomidorów w oleju, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki migdałów, mały słoiczek oliwek ciemnych bez pestek, 2 ząbki czosnku

DO POSYPANIA

listki bazylii, parmezan

  1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedź i wystudź.
  2. Suszone pomidory wyjmij z oleju i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Oliwki i kapary osącz z zalewy. Migdały posiekaj na kawałki
  4. Połącz 3-4 łyżki oleju, w którym były suszone pomidory, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do makaronu i dokładnie pomieszaj.
  5. Dołóż pocięte pomidory, osączone oliwki i kapary oraz migdały Pomieszaj dokładnie.
  6. Sałatkę wyłóż do salaterki. Parmezan zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Listki bazylii częściowo porwij. Posyp sałatkę kawałkami sera i bazylią. Podawaj od razu.

Z kurczakiem

upieczona pierś kurczaka, 3 łyżki migdałów, 2 łodygi selera naciowego, po kilka jasnych i ciemnych winogron, 3 łyżki cieciorki z puszki, 2 łyżki zielonej soczewicy z puszki, 2 łyżki pestek granatu, 2 łyżki ugotowanej kaszy quinoa, 2 łyżki pestek granatu, 1 łyżko namoczonych rodzynek, 1.2 jabłka i natka pietruszki DRESSING

2 łyżki oleju, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki soku jabłkowego, 1 łyżka octu winnego

  1. Jabłka pokrój w kawałki. Seler posiekaj na plasterki. Kurczaka porwij na kowalki. Ciecierzycę i soczewicę osącz z zalewy. Winogrona umyj. osusz i pokrój na polówki.
  2. Zmieszaj w salaterce seler, kurczaka, jabłka i winogrona. Wsyp kaszę. soczewicę i ciecierzycę. Dodaj migdały, rodzynki i pestki granatu.
  3. Dressing: sok połącz z olejem, miodem i octem. Polej składniki i wymieszaj. Sałatkę posyp natką.

Selerowa

słoik setera konserwowego ok. 300 g, 3-4 łyżki suszonej żurawiny, 4 plastry świeżego ananasa lub w syropie, garść orzechy włoskich, mały jogurt naturalny, ewentualnie 1 łyżka tradycyjnego majonezu

  1. Seler wyjmij ze stoika i osącz. Możesz go przepłukać pod bieżącą wodą i osączyć na sicie.
  2. Orzechy włoskie pokrusz. Jeśli używasz świeżego ananasa, wytnij mu trzpień i piastry pokrój w kawałki. Gdy wykorzystujesz owoc w syropie, wczesnej go osącz ze słodkiej zalewy, a dopiero potem potnij na 2-cm kawałki.
  3. W misce zmieszaj osączony seler z kawałkami ananasa. Dosyp pokruszone orzechy i żurawinę.
  4. Polej składniki jogurtem. Możesz go połączyć z majonezem. Dokładnie pomieszaj. Ta sałatka daje dużo możliwości łączenia różnych składników. Możesz dodać do niej łagodny ser i pestki dyni, pokrojone w słupki jabłko lub obraną gruszkę.