Każdy miłośnik słodkich wypieków wie, że za sukcesem jego ciasta czy babeczek stoi nie tylko dobry przepis i wysokiej jakości składniki. Za finalny wygląd oraz smak słodkiej potrawy zawsze odpowiada też blacha do muffinek i ciasta, jaką wykorzystaliśmy do pieczenia. Zastanówmy się, którą z dostępnych form warto wybrać.
Blacha do muffinek i ciasta – podstawa w kuchni
Bez względu na to, jak często pieczesz, zawsze powinieneś mieć w swojej kuchni blachę do muffinek i ciasta. Kiedy najdzie Cię ochota na domowy wypiek, możesz przyrządzić z ich pomocą rozmaite potrawy. I to nie tylko słodkie. Dzisiaj modne stają się także babeczki wytrawne, a w kuchennych eksperymentach właściwie nie ma granic.
Uniwersalne prostokątne blachy do ciast
Najbardziej uniwersalne spośród blach do pieczenia ciasta są te w prostokątnym kształcie. Wąskie keksówki lub szersze formy sprawdzają się idealnie do nadawania pożądanego kształtu wypiekom i ułatwiają ich późniejsze porcjowanie.
W tej grupie znajdziesz formy wykonane z różnych materiałów. Szczególnie atrakcyjne, z uwagi na niską cenę i wysoki poziom przewodnictwa cieplnego są formy stalowe lub wykonane ze stali ocynkowanej. Na pewno istotne jest to, że pozostają neutralne dla zdrowia, nie wpływają na zmianę smaku czy zapachu wypieków, a także są łatwe w czyszczeniu. To formy bardzo uniwersalne, dlatego nadadzą się nie tylko do robienia ciast, ale też pasztetów czy zapiekanek wytrawnych.
Blachy do tortów – okrągłe tortownice
Są też takie rodzaje wypieków, które jednoznacznie kojarzą nam się z określonym kształtem i formą. W jej uzyskaniu na pewno pomogą mam dedykowane blachy takie jak tortownice. Jak sama nazwa wskazuje, zazwyczaj wykorzystuje się je przy robieniu słodkich deserów urodzinowych oraz jubileuszowych.
Także tortownice powstają z różnych rodzajów materiałów. Stal też wiedzie tutaj prym, szczególnie kiedy pokryta jest powłoką non-stick. Oznacza to, że ciasto do niej nie przywiera, więc po upieczeniu można je łatwo wyjąć z formy, bez uszczerbku na jakości i wyglądzie.
Foremki do wypieku muffinek i babeczek
Babeczki to szczególna kategoria słodkich wypieków, wymagająca ukształtowania. Zatem na czas pieczenia pojedyncze porcje ciasta umieszcza się we wgłębieniach form lub oddzielnych kokilkach i umieszcza w piekarniku. Zazwyczaj blachy do muffinek są stalowe, choć w tej grupie nie brakuje też modeli wykonanych z papieru lub elastycznego silikonu. Jego zaletą jest wytrzymałość na wysokie temperatury, a także dostępność różnych kształtów i kolorów, co pozytywnie wpływa na wygląd serwowanego deseru.
Ostatecznie odpowiedź na pytanie, jaka będzie najlepsza blacha do muffinek i ciasta znajdziesz samodzielnie. Najlepiej po wypróbowaniu kilku różnych wersji foremek i sprawdzeniu, czy wypieki są udane, wyrastają, zachwycają smakiem oraz konsystencją.