Jajka są jednym z najczęściej spożywanych produktów w naszej diecie, jednak pomimo tego, że są podstawowym składnikiem naszej kuchni, często nie wiemy jak rozpoznać czy jajko jest świeże. Wiedza na ten temat jest niezbędna, ponieważ spożywanie zgniłych jaj może prowadzić do chorób takich jak salmonella.
Jak szybko stwierdzić, czy jajko jest zgniłe?
Zwykle istnieją cechy, które szybko podpowiedzą ci, czy jajko jest zepsute, czy nie. Należy pamiętać o następujących podstawowych znakach:
- Pęknięte i/lub brudne jajko: jeśli jajko jest pęknięte, a skorupka wygląda na brudną, jest bardzo prawdopodobne, że jest to nieświeże jajko. Oczywiście zawsze są wyjątki, ale zazwyczaj jest to znak, że jajko zawiera dużo bakterii, dlatego polecamy dobrze przyjrzeć się kolorowi i wyglądowi jajka przed jego zakupem.
- Data ważności: Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przed zakupem jaj jest data ważności na opakowaniu. Chociaż nie jest to 100% gwarancja, że jajka są w dobrym stanie, warto wziąć pod uwagę datę ważności, aby zorientować się, jak długo można je przechowywać.
- Wątpliwe pochodzenie: ważne jest, aby przed spożyciem sprawdzić, skąd pochodzą kupowane jaja, ponieważ może to być czynnik decydujący. Można spojrzeć na kod na skorupce jajka lub opakowaniu i sprawdzić, czy jajka pochodzą z produkcji ekologicznej i z wolnego wybiegu, czy też pochodzenie żywności jest wątpliwe. Jeśli jajka okażą się świeże, z pewnością zainteresuje Cię przepis na perfekcyjny omlet z warzywami! Sprawdź: https://www.szybkieprzepisy.pl/przepis-na-zdrowy-omlet-z-warzywami
Oto kilka nieomylnych trików, które pomogą Ci rozpoznać świeżość jajek
Potrząśnij jajkiem
Przed rozbiciem skorupki warto przytrzymać jajko przy uchu i potrząsnąć nim. Dzięki temu, jeśli usłyszysz dziwne odgłosy, takie jak uderzanie żółtka o skorupkę, oznacza to, że jajko jest zgniłe i należy je wyrzucić. Gdyby jajko było świeże, białko byłoby gęste i pokrywałoby całą skorupkę, więc nie byłoby słychać żadnego hałasu.
Sztuczka ze szklanką wody
Inną sztuczką, którą możesz zrobić, aby sprawdzić stan jajka bez otwierania go, jest sztuczka ze szklanką wody. Zanurz dane jajko w szklance wody i zobacz, co się stanie:
- Jeśli jajko wypływa na powierzchnię: oznacza to, że jest w złym stanie i nie jest bezpieczne do spożycia. Jajko pływa, gdy jest zgniłe, ponieważ jego skorupa staje się bardzo porowata.
- Jeśli jajko szybko tonie: jest świeże, bo skorupka jest nienaruszona.
- Jeśli jajko tonie powoli: oznacza to, że jest jeszcze dobre, ale należy je szybko zjeść, bo wkrótce straci ważność.
Sprawdź stan białka jajka
Białka jaj powinny zawsze wyglądać na przezroczyste i galaretowate. Jeśli natomiast otworzysz jajko i zobaczysz, że białko ma plamy lub dziwne elementy, które nie do końca potrafisz zidentyfikować, radzimy nie ryzykować i wyrzucić produkt.
Sprawdzić stan żółtka
Żółtko jest kolejnym czynnikiem decydującym o tym, czy jajko jest w złym stanie, czy nie. Jeśli po otwarciu jajka zauważysz, że żółtko pęka przy pękaniu skorupki, oddziela się od środka białka lub ma matowy kolor, oznacza to, że jajko jest zepsute.
Zapach
Zapach zgniłego jajka jest silny i nieprzyjemny, więc będziesz w stanie szybko rozpoznać, czy jajko jest zepsute, czy nie.